Rudens ir ideāls gadalaiks, lai dzertu veselīgas zāļu tējas – Kādas tējas izvēlēties?

zāļu tējasRudenī, arvien biežāk gribas malkot ko siltu, un kāpēc gan lai tā nebūtu kāda no gardajām un veselīgajām zāļu tējām, kas palīdz ne vien sasildīties, bet arī stiprina imūnsistēmu un ārstē dažādas veselības problēmas.

Zāļu tēju klāstā atrodamas tējas no visdažādākajiem augiem un tā daļām, tāpēc pastāv iespēja apjukt, turklāt, kā jau varētu nojaust, katrai tējai piemīt kāda īpaša spēja iedarboties uz cilvēka organismu. Lai gardākās un konkrētajam brīdim piemērotākās tējas izvēle kļūtu vieglāka – iepazīsties ar dažām no populārākajām zāļu tējām un to spējām pozitīvi ietekmēt cilvēka veselības stāvokli.

Kādu tēju izvēlēties?

Stiprinot imunitāti, dod priekšroku tējai no ehinacejas. Šim augam piemīt spēcīga pretmikrobu un pretvīrusu iedarbība, turklāt tā mazina iekaisumus.

Cīnoties pret saaukstēšanos, lieto aveņu lapu, kumelīšu un kliņģerīšu ziedu, vīgriežu, salvijas un liepziedu tējas. Šīs tējas var lietot katru atsevišķi, vai kā tēju maisījumu, tādejādi uzņemot spēku no vairākiem augiem un izbaudot zāļu tēju kokteili. Iepriekš minētajiem augiem piemīt sviedrējošas un antibakteriālas īpašības, kā arī tie cīnās pret iekaisumiem.

Kakla sāpju un iesnu gadījumā, izvēlies kumelīšu, kliņģerīšu, salvijas un eikalipta lapu tējas. Šīs tējas var malkot izbaudot to garšu vai izmantot sāpoša kalka skalošanai un inhalācijām pret iesnām.

Ārstējot klepu, lieto Īslandes ķērpja, mārsila, kā arī priežu pumpuru tējas, kas īpaši efektīvi šķīdina krēpas un palīdz tās izvadīt no organisma.

Ja tēju vēlaties malkot tāpat vien, vēloties saņemt garšas baudījumu, sasildīties vai vienkārši dāvāt savam organisma nelielu veselības devu, izvēlieties aroniju, rožu un upeņu augļu tējas, kas satur dažādus cilvēka organismam nepieciešamus vitamīnus, kuri savukārt stiprina organisma aizsargspējas un ļauj tam daudz efektīvāk turēties pretī vīrusiem.

Kā pagatavot izvēlēto zāļu tēju?

Tējas pagatavošana nav no sarežģītākajiem procesiem, atliek vien ņemt vērā pāris svarīgus nosacījumus un ķerties klāt.

Lai saprastu, kā konkrētā tēja pagatavojama, ir jāņem vērā tās sastāv jeb jākonstatē vai tā sastāvēs no auga ziediem, lapām un lakstiem vai augļiem.

Tēja, kas sastāv no auga lapām, ziediem un lakstiem,pagatavojama to aplejot ar vedošu ūdeni un ļaujot tai nostāvēties aptuveni 5 – 15 minūtes. Pēc tam tējai nokāš biezumus un dzer kamēr vēl silta, lai gan ja ir vēlme, tējas var dzert arī labi padzisušas vai pat aukstas.

Tēja, kas sastāv no augļiem, piemēram, mežrozīšu un upeņu augļiem, pagatavojama to aplejot ar aukstu ūdeni un vārot. Tēju karsē līdz tā sāk vārīties, tad ļauj tai vārīties aptuveni 2- 5 minūtes un pirms dzeršanas dod laiku nostāvēties vēl aptuveni 5-10 minūtes.

Autors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *